Publicare eBook de la Letras.
Pachete de conversie simplă sau Premium?

Pentru cei mai puțin familiarizați cu publicarea și vânzarea unui eBook, alegerea unui tip de pachet de publicare poate să fie o decizie nu tocmai ușoară. Acest articol urmărește să vă ajute în a lua cea mai potrivită decizie de publicare.

Dar pentru a clarifica lucrurile, poate că ar fi bine să înțelegem ce au în comun conversiile simple și pachetul premium.

  1. ISBN-ul. Orice carte publicată și pusă în vânzare are nevoie de un ISBN. Prin ISBN cartea poate fi identificată pe plan internațional după editură, titlu și autor.
  2. Protecția DRM împotriva piratării. Indiferent de pachetul de publicare ales, cartea ta este protejată împotriva piratării. Asta înseamnă că ea se poate achiziționa sau, după caz, împrumuta, fără a circula liber pe net.
  3. Atunci când este cumpărată de pe site-ul Letras, câștigi cel mai mare procent de drept de autor, adică 70%. Procentul se aplică după scăderea TVA și a costului de descărcare.
  4. Tu ești cel care hotărăște prețul de vânzare a cărții. Folosind calculatorul de drepturi de autor, poți stabili dacă suma pe care o vei încasa la vânzare sau la împrumut te mulțumește și câte exemplare

Pachetele de Publicare eBook (text simplu, text și imagini, text, imagini și tabele)

Letras îți oferă pachetele de conversie a eBook-ului, dar ție îți revine plăcuta misiune de a preda o copertă care să respecte standardul de publicare și interiorul cărții corectat și formatat corect, fie că ne predai un word.doc, fie că alegi să mergi pe varianta PDF.

Formatul de tip PDF este un format care se poate crea ușor de oricine dintr-un document Word.
Acesta este un format potrivit mai ales pentru cărțile cu fotografii sau de fotografii și pentru autorii care vor să-și vândă cărțile deja publicate în format tipărit, folosindu-se de PDF-ul de tipar.

Dezavantajul unui eBook în format PDF este că el păstrează dimensiunea textului așa cum a fost creat inițial și este mai greu citibil pe un dispozitiv de tip Smartphone.

Varianta recomandată pentru orice eBook este, în schimb, ePUB-ul, formatul standard cel mai răspândit internațional.  Chiar dacă acest format te obligă la o repaginare și conversie, dacă scopul tău este să ai o carte accesibilă cât mai multor cititori, ePub-ul este formatul pentru care trebuie să optezi.

Mai mult, cititorii preferă formatul ePub formatului PDF tocmai pentru faptul că pot mări sau micșora textul cărții după bunul plac și pot citi cartea inclusiv de pe telefonul mobil.

Recomandarea Letras: publică-ți cartea în format ePub.

Pachetul Premium de Publicare eBook – vânzare și împrumut

Acest pachet se adresează celor care nu știu, nu au timp sau preferă să se ocupe de scris și nu de aspectele tehnice ale publicării eBook-ului.

Atunci cînd alegi pachetul premium de publicare eBook, specialiștii noștri se ocupă de designul de copertă, de formatarea interiorului eBook-ului, de construcția sistemului de navigare a acestuia, de transformarea în format ePub și de publicare.

Pachetul Premium nu include servicii de corectură sau redactare. Acestea se plătesc separat.

Opțiunile de vânzare și împrumut eBook

La publicare, autorii pot opta ca în afară de vânzarea eBook-ului pentru cititori să le ofere acestora și varianta de împrumut.

Prin împrumut, cartea nu devine proprietatea cititorului. Aceasta se poate descărca în dispozitivul de citire (calculator, laptop, tabletă, eReader, Smartphone) pentru o perioadă de 6 luni, după care cititorul nu o mai poate accesa.

Avantajul cititorului este că plătește mai puțin, fără a face eforturi de fotocopiere (așa cum se întâmplă cu cursurile universitare sau alte publicații), iar avantajul autorului este că descurajează fotocopierea sau piratarea propriei cărți, încasând o sumă mai mică față de suma încasată prin vânzare.

Acum, probabil că înțelegi că este mai convenabil să împrumuți un curs sau o carte să o citești, decât să o cumperi.

Practica împrumutului de carte este una larg răspândită în lume. Este potrivită atât mediului academic, cât și pentru cititorii de romane.

Un student care are de scris o lucrare de licență, de masterat sau de doctorat și are de citat din zeci sau sute de cărți va face o economie considerabilă dacă va apela la împrumutul de carte.

Mai mult, împrumutul unei cărți se face instant, pentru o perioadă suficientă (6 luni) ca acesta să aibă timp să-și facă un conspect sau să dea un examen.

Despre formatul Mobi

Formatul Mobi este compatibil cu dispozitivele Kindle vândute de Amazon.

Chiar dacă eBook-ul tău poate fi cumpărat de oriunde din lume de pe site-ul Letras, în distribuția de carte electronică trebuie să ții cont de tipul de dipozitiv de citire deținut de potențialul tău cititor.

Bazându-se pe propriile rețele de cititori, marii vânzători de carte din lume și-au creat propriile dispozitive de citire (eReadere) iar în interiorul eReadere-lor propriile librării online.

Amazon a creat Kindle. Un deținător de Kindle are acces la milioane de titluri care se vând pe Amazon. Le poate cumpăra/descărca/împrumuta pentru a le citi direct din dispozitivul de citire Kindle.

Kindle nu citește ePub-uri, căci Amazon a dezvoltat un format diferit, care se numește Mobi. și propria aplicație din care vinde.

Alegerea pachetului Bestseller de publicare eBook vă oferă accesul la un grup de câteva sute de milioane de cititori care dețin unul din dispozitivele sau una din aplicațiile enumerate anterior.

Mai mult, publicarea unei cărți de fotografie sau a unei cărți ilustrate (pentru copii sau de bucate) într-una din limbile distribuie de Amazon vă oferă accesul la alte câteva sute de milioane de cititori.

Vezi aici lista dispozitivelor de pe care poate fi citit un eBook protejat cu Adobe DRM