Pachetele de publicare eBook de la Letras.
Economic, Avantaj sau Bestseller?

Pentru cei mai puțin familiarizați cu publicarea și vânzarea unui eBook, alegerea unui tip de pachet de publicare poate să fie o decizie nu tocmai ușoară. Acest articol urmărește să vă ajute în a lua cea mai potrivită decizie de publicare.

Dar pentru a clarifica lucrurile, poate că ar fi bine să înțelegem ce au în comun aceste 3 pachete.

  1. ISBN-ul. Orice carte publicată și pusă în vânzare are nevoie de un ISBN. Prin ISBN cartea poate fi identificată pe plan internațional după editură, titlu și autor.
  2. Protecția DRM împotriva piratării. Indiferent de pachetul de publicare ales, cartea ta este protejată împotriva piratării. Asta înseamnă că ea se poate achiziționa sau, după caz, împrumuta, fără a circula liber pe net.
  3. Atunci când este cumpărată de pe site-ul Letras, câștigi cel mai mare procent de drept de autor, adică 70%.
  4. Tu ești cel care hotărăște prețul de vânzare a cărții. Folosind calculatorul de drepturi de autor, poți stabili dacă suma pe care o vei încasa la vânzare sau la împrumut te mulțumește și câte exemplare

Pachetul Economic de Publicare eBook – vânzare

– în afară de cel mai avantajos preț pe care ți-l oferă – este o opțiune potrivită pentru autorii care se concentrează exclusiv pe vânzare națională.

Formatul de tip PDF este un format care se poate crea ușor de oricine dintr-un document Word. (Vezi aici cum)
Acesta este un format potrivit mai ales pentru cărțile cu fotografii sau de fotografii și pentru autorii care vor să-și vândă cărțile deja publicate în format tipărit, folosindu-se de PDF-ul de tipar.

Dezavantajul unui eBook în format PDF este că el păstrează dimensiunea textului așa cum a fost creat inițial și este mai greu citibil pe un dispozitiv de tip Smartphone.

Varianta recomandată pentru orice eBook este, în schimb, ePUB-ul, formatul standard cel mai răspândit internațional.  Chiar dacă acest format te obligă la o repaginare, dacă scopul tău este să ai o carte accesibilă cât mai multor cititori, ePub-ul este formatul pentru care trebuie să optezi.

Mai mult, cititorii preferă formatul ePub formatului PDF tocmai pentru faptul că pot mări sau micșora textul cărții după bunul plac și pot citi cartea inclusiv de pe telefonul mobil.

Recomandarea Letras: publică-ți cartea în format ePub.

Pachetul Avantaj de Publicare eBook – vânzare și împrumut

Față de recomandările făcute la Pachetul Economic, acest pachet oferă cititorului în afară de varianta de a-ți cumpăra cartea și varianta de a o împrumuta. Desigur, dacă prețul cu care intenționezi să-ți vinzi eBook-ul este un preț mare, atunci varianta de împrumut trebuie luată în calcul.

Prin împrumut, cartea nu devine proprietatea cititorului. Aceasta se poate descărca în dispozitivul de citire (calculator, laptop, tabletă, eReader, Smartphone) pentru o perioadă de 6 luni, după care cititorul nu o mai poate accesa.

Avantajul cititorului este că plătește mai puțin, fără a face eforturi de fotocopiere (așa cum se întâmplă cu cursurile universitare sau alte publicații), iar avantajul autorului este că descurajează fotocopierea sau piratarea propriei cărți, încasând o sumă mai mică față de suma încasată prin vânzare.

Acum, probabil că înțelegi că este mai convenabil să împrumuți un curs sau o carte să o citești, decât să o cumperi.

Ce înseamnă din punct de vedere financiar. Să spunem că dorești să îți vinzi cartea cu 35 de lei. După scăderea TVA-ului și a taxei de descărcare, vei avea de încasat 70% drepturi de autor, ceea ce înseamnă 17,64 lei.

Pentru împrumut, poți stabili un preț de 12 lei, spre exemplu. După scăderea TVA-ului și a taxei de descărcare vei avea de încasat 4,11 lei. Sigur, este o sumă de 4 ori mai mică decât în cazul unei vânzări, dar e o sumă pe care o încasezi, nu una pe care o pierzi.

Practica împrumutului de carte este una larg răspândită în lume. Este potrivită atât mediului academic cât și pentru cititorii de romane.

Un student care are descris o lucrare de licență, de masterat sau de doctorat și are de citat din zeci sau sute de cărți va face o economie considerabilă dacă va apela la împrumutul de carte.

Mai mult, împrumutul unei cărți se face instant, pentru o perioadă suficientă (6 luni) ca acesta să aibă timp să-și facă un conspect sau să dea un examen.

Pachetul Bestseller de Publicare eBook – vânzare și împrumut, național și internațional 

Acest pachet de publicare eBook oferă cumulat, față de pachetul Avantaj, distribuția internațională printr-o rețea extinsă de librării online consacrate în vânzarea de eBook-uri și formatul Mobi compatibil dispozitivelor Kindle vândute de Amazon.

Chiar dacă eBook-ul tău poate fi cumpărat de oriunde din lume de pe site-ul Letras, în distribuția de carte electronică trebuie să ții cont de tipul de dipozitiv de citire deținut de potențialul tău cititor.

Bazându-se pe propriile rețele de cititori, marii vânzători de carte din lume și-au creat proopriile dispozitive de citire (eReadere) iar în interiorul eReadere-lor propriile librării online.

Amazon a creat Kindle. Un deținător de Kindle are acces la milioane de titluri care se vând pe Amazon. Le poate cumpăra/descărca/împrumuta pentru a le citi direct din dispozitivul de citire Kindle.

Kindle nu citește ePub-uri, căci Amazon a dezvoltat un format diferit, care se numește Mobi. și propria aplicație din care vinde.

Alegerea pachetului Bestseller de publicare eBook vă oferă accesul la un grup de câteva sute de milioane de cititori care dețin unul din dispozitivele sau una din aplicațiile enumerate anterior.

Mai mult, publicarea unei cărți de fotografie sau a unei cărți ilustrate (pentru copii sau de bucate) într-una din limbile distribuie de Amazon vă oferă accesul la alte câteva sute de milioane de cititori.

Vezi aici lista dispozitivelor de pe care poate fi citit un eBook protejat cu Adobe DRM