Pregătirea pas cu pas a documentului Word pentru publicarea unui eBook

Paginarea unui eBook  se face diferit de paginarea unei cărți tipărite.
În cele ce urmează vom detalia fiecare aspect.

Paginarea corectă a documentului Word este importantă pentru transformarea lui în format ePub.

  1. Folosește formatul de paginare pentru eBook. Descarcă-l din secțiunea Formate paginare eBook.
  2. Înainte de a pagina, verifică textul cu atenție, corectează-l, redactează-l sau solicită un serviciu de redactare /corectură. Modificările ulterioare publicării implică costuri suplimentare (corecturi – în special)  și timp suplimentar verificării și upload-ului pe platformă.
  3. Vei observa că formatul de paginare nu are pagini numerotate și așa trebuie să rămână. Întrucât eBook-ul tău va fi un format ePub, textul de pe pagină se va putea mări de cititor la dimensiunea preferată de acesta, prin urmare numărul paginilor va fi variabil în funcție de dimensiunea fontului. Este ceea ce numim reflowable sau text curgător.
  4. Dacă pentru publicarea eBook-ului dorești să folosești textul din paginarea cărții tipărite, trebuie să știi că lucrând în word, un copy și un paste nu sunt de ajuns. Paginarea eBook-ului poate prelua formatările folosite în ediția tipărită, prin urmare este posibil ca paginarea să fie plină de erori care nu vor permite conversia.
  5. Pentru a fi sigur că nu vei prelua aceste formatări, te sfătuim să treci tot textul printr-un Notepad și să-l paginezi corect de la început.
  6. Definește maxim 2-3 stiluri de text: stilul paragrafului, stilul de titlu principal și stilul de subtitlu.

PAGINA DE TITLU a eBook-ului

Pagina de titlu cuprinde în mod obligatoriu Numele autorului (real sau pseudonim), Titlul cărții și dacă este cazul Subtitlul, Logotipul Editurii.

Folosește funcția artă/ascunde (show/hide tool) atunci când paginezi pentru a vedea dacă lucrezi corect, dacă nu îți apar erori și dacă sfârșitul fiecărei pagini are un PageBreak.

activarea funcției arata ascunde si pagina de titlu

Pagina de copyright a eBook-ului

Pagina de copyright a eBook-ului este, de obicei, a doua pagină. Cuprinde numele autorului, al editurii, nota de copyright și ISBN-ul.

Credite

Dacă în realizarea cărții au contribuit și alte persoane în afara autorului, va trebui să le creditați. Aici, de obicei se trec: redactorul sau corectorul de carte, fotograful pentru pozele de copertă / interior, traducătorul, dacă este o carte tradusă etc.

Paginare eBook -Pagina de dedicație

Această pagină nu este obligatorie în mod special. Dacă nu există, poți trece la cuprins.

Cuprinsul eBook-ului

Pentru început este de ajuns să scrii cuprins, să introduci Page Break și să reviii la finalul paginării cu realizarea cuprinsului.

Capitolele

Din acest moment poți pagina cartea capitol cu capitol. La finalul fiecărui capitol vei introduce Page Break.

Folosirea imaginilor în eBook

Spre deosebire de o carte tipărită la care vei folosi imagini CMYK sau Grey, imaginile din eBook vor fi imagini în format RGB.

Imaginile din eBook trebuie să aibă o rezoluție de minim 150 DPI, iar pentru o claritate foarte bună poți folosi imagini la rezoluția de 300 DPI.

Imaginile vor fi inserate în text fără a fi înconjurate de text ci în linie cu el.

Ex. Paragraf text.

Imagine

Paragraf text.

selectarea functiei in linie cu textul

Prelucrarea imaginilor care vor fi introduse în eBook se va face folosind programe de design specializate în editarea imaginilor.

Notă. Nu folosi programul Word pentru a edita imagini. Excepția de la regulă o constituie comprimarea tuturor imaginilor din document, atunci când documentul tău are o dimensiune mai mare de 10 mega.

A trage de colțurile unei imagini pentru a o mări sau micșora constituie o greșeală.

Imaginile se prelucrează într-un program de design și se inserează ulterior în document cu funcția Insert Picture / from file.

Centrarea imaginilor în document se face din Stiluri. Creați un stil paragraf fără indentare și cu text centrat. Prin selectarea imaginii și aplicarea acestui stil, imaginea se va centra.

Ce așteptări să nu ai de la imaginile folosite într-un eBook format ePUB

ePub icon

  • Nu te aștepta ca imaginile să apară ca în versiunea paginată a cărții. Ex. Imagine înconjurată de text sau imagine stânga și text dreapta.
  • O carte de bucate sau o carte pentru copii cu imagini și ilustrații este bine să fie regândită pentru formatul ePub. Textele nu vor mai veni peste imagini, ci vei folosi Imagine / text / Imagine.
  • Dacă dorești cu tot dinadinsul să păstrezi varianta vizuală a cărții tipărite, atunci trebuie să reconsideri varianta în care vei avea un eBook format PDF și nu ePub.

Resurse pentru prelucrarea imaginilor atunci când publici un eBook