cum publici si cum vinzi un eBook

Ce este un eBook?

eBook, carte electronică, carte online sunt cuvinte care desemnează unul și același lucru: o carte pe care o poți citi pe un calculator, pe un laptop, pe un eReader, pe o tabletă sau pe un telefon, o carte pe care o poți citi online, atunci când ești conectat la internet sau offline, atunci când cartea e deja descărcată în dispozitivul de citire.

Cum publici cel mai ușor un eBook?

Dacă urmezi pașii descriși aici, publicarea primului tău eBook nu ar trebui să dureze mai mult de câteva ore.
Evident, asta înseamnă să ai deja un material gata de publicare.

În cele ce urmează, am descris procesul de publicare în câțiva pași simpli pe care îi poți urma fără dificultăți.

La Editura Letras poți publica un eBook gratuit în format PDF sau ePUB și ai posibilitatea de a-ți monetiza scrisul în două variante: vânzare și împrumut. În timp ce formatul PDF este distribuit național, formatul ePUB este distribuit național și internațional și se poate regăsi pe câteva din cele mai importante librării care vând eBook-uri.

Care este diferența între cele două formate – PDF și ePUB?

În timp ce PDF-ul este mai neprietenos la citire și necesită un ecran mai mare pentru a fi afișat corespunzător, ePUB-ul, fiind un format dinamic, curgător, poate fi citit de pe un număr impresionant de dispozitive, tablete mici si inclusiv de pe telefoanele de tip smartfone. Acest format (ePUB) permite utilizatorului să-și personalizeze experiența cititului, stabilindu-și fontul preferat și dimensiunea acestuia.

eBook-ul în format PDF este potrivit pentru cărți de tip culegeri, teste sau cărți cu foarte multe scheme și tabele, cursuri care ori sunt imposibil de convertit in ePUB, or cresc nejustificat costul de conversie.

Romanele și cărțile cu mult text, volumele de poezie sau cărțile de copii, cărțile practice și cu multe imagini – este recomandat să fie formatate ca ePUB-uri.

Aici poți citi despre ce înseamnă vânzarea eBook-ului, iar aici găsești informații despre împrumutul eBook-ului.

Distribuția națională și/sau internațională?

În cazul distribuției, unii autori se întreabă ce relevanță are distribuția internațională la un eBook, atâta timp cât un eBook poate fi descărcat de pe site-ul Letras, de oriunde din lume. Acest raționament are partea lui de adevăr, dacă nu îți pasă câte vânzări vei face. Este ca și cum te-ai întreba de ce există atâtea rețele de hipermarketuri în țară și în lume, atâta timp cât tu ai un magazin peste drum de casă sau de bloc.

Dacă faci analogia invers, vei descoperi că cititorii tăi au obiceiuri de achiziție diferite de ale tale. Că le place să cumpere dintr-o anumită librărie, în care este posibil ca eBook-ul tău să nu existe, prim urmare acel cititor nu va afla niciodată de cartea ta. Mai mult, cititorii de eBook este posibil să aibă deja achiziționat un eReader sau să citească eBook-urile de pe propriul telefon.

Dispozitivele de citire, eReader-ele, au devenit ele în sine magazine de pe care se pot cumpăra cărți. Kindle vine la pachet cu posibilitatea de a-ți descărca direct cărțile de pe Amazon, Apple îți vinde cărțile direct pe telefon, Barnes and Noble îți vinde cărțile prin intermediul eReader-ului său Nook, iar exemplele se înmulțesc de la lună la lună. Deci, piața oferă extrem de multe oportuinități pe care tu, în calitate de scriitor trebuie să le înțelegi.

Trei dispozitive de citire - 3 librării diferite din care cititorii își pot achiziționa cărțile

Trei dispozitive de citire – 3 librării diferite din care cititorii își pot achiziționa cărțile (Kindle, Apple, Nook)

Distribuția este importantă pentru orice produs, electronic sau neelectronic și direct proporțională cu șansa de a face o vânzare în plus. Mai mult, prezența în distribuție înseamnă expunere. Iar prețul expunerii, dacă ar trebui să-l plătești, nu ar fi cel mai mic.

Vezi topul celor mai vândute eBook-uri Letras pe Homepage.

Publicare eBook – Pași de urmat

 1. Fă-ți cont pe site.
 2. Pregătește-ți interiorul și coperta pentru publicare.
 3. Înainte de a preda materialele verifică-le cu atenție. În cazul în care nu corespund din punct de vedere tehnic, și nu te descurci cu formatările, solicită editurii serviciile corespunzătoare: design de copertă, formatare și conversie în format ePUB, dacă dorești să ai parte de o distribuție extinsă, națională și internațională, servicii de promovare.
 4. După verificarea materialelor, dacă acestea corespund din punct de vedere tehnic, eBook-ul tău va fi publicat și pus în vânzare într-un interval de 24-72 de ore, în funcție de volumul de încărcare al echipei.
 5. Citește pe Blog publicare carte toate informațiile care te vor ajuta să predai corect materialele solicitate.
 6. Descarcă de aici Formularul cu Metadatele eBook-ului și Formatul de paginare eBook.

Publicare eBook – stabilește prețul de vânzare și calculează-ți drepturile de autor

Calculatorul de drepturi de autor pentru vânzarea și/sau împrumutul eBook-ului tău te va ajuta să-ți stabilești prețul de vânzare și pe cel de împrumut și să-ți previzionezi vânzările.

Drepturile de autor la vânzarea eBook-ului sunt de până în 70%. Atunci când eBook-ul tău se vinde direct de pe site-ul Letras sunt de 70%, iar atunci când eBook-ul se vinde din alte librării virtuale naționale sau internaționale drepturile de autor sunt de până în 70%, întrucât se scad rabaturile de distribuție ale vânzătorilor de carte.

Accesează aici  Calculatorul de drepturi de autor vânzare eBook.

Coperta eBook-ului tău

Dacă ai publicat deja o carte în format tipărit, coperta eBook-ului tău poate fi coperta 1 a cărții tipărite.

Altfel, din punct de vedere tehnic, ceea ce ai de predat este o copertă în format .jpg sau .jpeg, RGB, la 300 DPI, clară, fără imagini pixelate sau granulate. Dimensiunea în cm poate fi format A5 (14,85×21 cm) sau13x20 cm sau 14×20 cm.

Raportul înălțime lățime copertă este de 1,5 sau 1,6. Iar dacă faci măsurarea în pixeli, atunci vorbim despre 1600×2400 pixeli.

Publicare eBook – pot să-mi fac singur designul de copertă?

Poți? Dacă poți, fă-o. Să sperăm că ești foarte talentat la design.  Aici poți găsi informații detaliate despre cum se predă coperta pentru publicarea eBook-ului.

Nu uita, rolul copertei tale este acela de a atrage atenția și de a vinde eBook-ul. Deși poți să-ți faci și singur coperta, sfatul nostru, mai ales dacă ești la prima experiență editorială, este să apelezi la un specialist. Vezi aici serviciul pentru designul de copertă al unui eBook.

Când vorbim despre copertă nu ne referim doar la alegerea celei mai potrivite imagini cu conținutul cărții tale ci și la lizibilitatea fontului de copertă, la ceea ce transmite, dacă se potrivește publicului țintă căruia te adresezi.

Coperta ta se va afla pe rafturile multor librării virtuale. De aceea e bine să iasă în evidență chiar și când se află lângă zeci sau sute de alte coperte.

Unde pot găsi poze de copertă pentru eBook-ul meu?

Cele mai bune poze de copertă pe care le poți folosi pentru crearea unui eBook le găsești în băncile de imagini, asta dacă nu ai cumpărat deja drepturile de folosire a unei poze. Pentru coperta ta îți recomandăm 123rf. Îți poți alege poza și o poți achiziționa direct de la ei. Fii atent la dimensiunea pozei. Sau, alege-ți poza și o achiziționăm noi pentru tine.

Am nevoie de un  ISBN pentru publicarea unui eBook?

Da, când publici un eBook ai nevoie de un ISBN. Chiar dacă ai o carte tipărită pe care vrei să o publici acum în format eBook, ISBN-ul eBook-ului va fi diferit de cel al cărții tipărite, căci este un alt produs.

Toate pachetele de publicare eBook de la Letras au ISBN, așa că nu trebuie să-ți faci griji.

Am nevoie de o casetă CIP pentru publicarea unui eBook?

E-book-urile nu au casete CIP, așa că pentru publicarea unui eBook nu ai nevoie de o casetă CIP.

Dacă vreau să-mi public eBook-ul în format PDF, ce am de făcut?

Dacă ai formatul PDF al cărții tale și vrei să-l publici ca eBook, ceea ce ai de făcut este să înlocuiești pagina de copyright a ediției tipărite, de obicei a doua pagină din carte (/PDF) cu o nouă pagină de copyright, cea a eBook-ului. Aici vei trece ISBN-ul ediției eBook. Altfel, pe această pagină vei păstra creditele pentru redactori, fotografi, paginatori și cei care au contribuit la realizarea respectivei ediții.

Dacă PDF-ul ediției tale tipărite este din 2009 (să zicem), eBook-ul tău va avea ca an de publicare 2019. Dar poți menționa că ediția tipărită a apărut la Editura X, în anul 2009.

SERVICII PROFESIONALE DE REDACTARE ȘI CORECTURĂ

Servicii profesioniste de redactare și corectură

Serviciul de redactare și corectură îți îmbunătățește manuscrisul la nivel gramatical, ortografic sau stilistic.

Echipa noastră va trece prin manuscris, va pune fiecare virgulă care lipsește, va corecta fiecare cuvânt scris greșit, va oferi concizie exprimării sau va elimina repetițiile supărătoare prin folosirea celor mai potrivite sinonime.

În cele din urmă vei putea înfățișa cititorului o carte de care să fii mândru.

Redactarea și corectura unei cărți nu merge în modificări de substanță, adică rescrierea textului sau crearea unui nou text, acest lucu îl poți face doar tu, în urma observațiilor redactorului.

Vrei să știi dacă manuscrisul tău are nevoie de corectură? Completează formularul și atașează manuscrisul. Îți vom răspunde în cel mai scurt timp.

  De ce să-ți publici eBook-ul la Letras?

  1. Pentru că e simplu. O copertă și un document Word paginat corect pe care îl poți transforma în PDF sau ePub înseamnă să ai un eBook. O poți face singur sau poți avea parte de sprijinul echipei noastre de profesioniști.
  2. Publici Gratuit și câștigi drepturi de autor de până la 70%.
  3. Ai parte de o distribuție națională și internațională bine pusă la punct. Vânzarea directă de pe site-ul Letras îți asigură încasări de până la 70% din orice exemplar vândut. Mergi la calculator și calculează-ți drepturile de autor. Mai mult, Letras este singura editură care îți oferă posibilitatea nu doar de a-ți vinde eBook-ul ci și de a-l împrumuta. Citește despre monetizarea prin împrumut.
  4. Promovare. Letras îți pune la dispoziție pachete flexibile de promovare. Cu ajutorul promovării obții două lucruri: notorietate și vânzări: cititorii află despre cartea ta și apoi o cumpără. Vezi serviciile de promovare carte tipărită și eBook.
  5. eBook-ul tău este protejat împotriva piratării prin tehnologia DRM (Digital Right Management – de la Adobe) – cea mai utilizată și sigură tehnologie de protecție a documentelor electronice, utilizată în toată lumea de autori și editori.
  6. Poți alege oricând să publici și ediția tipărită a cărții, optând pentru un pachet de publicare carte tipărită.
  7. Spre deosebire de o carte tipărită, pentru care trebuie să ai mereu un stoc, eBook-ul presupune un singur cost de publicare / producție – cel inițial. Cartea ta se poate citi de pe o mulțime de dispozitive de citire, se descarcă numai după ce este plătită cu cardul, iar cititorii tăi au acces la carte printr-un singur click.
  8. Crezi că ai nevoie de un redactor de carte care să îți facă textul mai curat sau să-ți stilizeze textul sau de un corector care înlăture micile neajunsuri ale manuscrisului tău? Atunci ai nimerit în locul potrivit.
  9. Contractul de publicare. Letras îți oferă un contract de publicare flexibil. Durata lui este de un an și acesta se reînnoiește automat, dacă autorul nu dorește altfel. Poți semna contractul pe persoană fizică, pe PFA sau pe firmă.
  10. Secțiunea de Blog de publicare carte Letras îți oferă toate informațiile de care ai nevoie pentru a lua cele mai bune decizii de publicare și de a-ți pregăti cartea pentru publicare.
  11. Ce poți publica la Letras? Poezie, proză, roman, teatru, carte practică, carte de business, carte de sănătate, cărți pentru copii, documentații, cărți tehnice, lucrări științifice, cărți de psihologie, filosofie, istorie, cărți didactice, albume, culegeri, dicționare. Poți sa-ți transformi în eBook-uri cărțile tipărite în timp la alte edituri și să faci din ele o sursă constantă de venit.
  12. Ai întrebări? Scrie-ne pe edituraletras@piațadecarte.com.ro, trimite-ne manuscrisul, cere o opinie avizată, un sfat. Îți vom răspunde la toate întrebările. Nu uita să te semnezi și să îți lași numărul de telefon pentru clarificări. Îți vom scrie sau te vom contacta în cel mai scurt timp.

  Ce spun autorii Letras despre noi?

  Autorii LETRAS

  Cristina Cintian

  Când am hotărât să-mi aleg editura, pentru ca aveam anumite standarde în alegerea unei edituri, doar Letras le-a atins.

  Pentru că primul impact întodeauna contează foarte mult, am simțit de la prima conversație că aceasta este editura prin ochii căreia poemele mele or să vadă lumina tiparului.

  A fost o colaborare impecabilă. Recomand cu tot dragul Editura Letras pentru că datorită ei Literatura Română va fi mai bogată cu această carte.

  Cristina Cintian, autoarea cărții Metamorfoză (poeme)

  Cristina Cintian - Metamorfoză
  Echipa Letras m-a impresionat prin nivelul lor de profesionalism. Întregul proces a fost ideal din punctul meu de vedere, ca autor nou, fără experiență în acest domeniu. Am primit sfaturi pertinente, consiliere și ajutor la fiecare pas. M-au ajutat să îmi rafinez ideile, abordarea, și să îmi transpun gândurile într-un mod optim. Fără reproș. Mulțumesc! Cristian Barin, autorul cărții 1 Milion din Photoshop
  Cristian Barin - 1 Milion din Photoshop
  Florina Popescu - autor Letras - Dealuri in arsita La Letras am descoperit servicii de consiliere excelente, atenție la detalii, disponibilitate și promptitudine în a-mi răspunde la toate întrebările legate de publicare. Încă înainte de a începe efectiv colaborarea, am primit de la editură observații punctuale și sugestii care m-au ajutat să îmbunătățesc anumite aspecte ale manuscrisului. Multumesc, Letras, pentru sfaturi și încurajări! Florina Popescu, autoarea romanului Dealuri în arșiță
  Florina Popescu - Dealuri în arșiță
  Cartea este gata mulțumită unui colectiv de profesioniști excepționali. Recomand tuturor celor care vor să-și publice gândurile într-o manieră modernă, adecvată viitoarei lor cărți, să o facă la Editura LETRAS, cu toată încrederea. MERITĂ! Mircea I. Bătrânu, autorul trilogiei Secretele lui Juanito
  Mircea I. Batranu
  Georgiana Emilia Ionita autor O mantra pe zi (2) Mereu visul meu a fost sa schimb lumea, sa daruiesc iubire, sa fiu iubire. Inca de mica am cochetat cu scrisul,  dar niciodata nu m-am gandit sa- mi public lucrarile. Pana de curand. Am avut norocul sa intalnesc oameni minunati care m-au incurajat sa public prima mea carte. Doresc sa le multumesc pe aceasta cale specialistilor Editurii Letras care m-au surprins placut cu profesionalismul lor. —Georgiana Emilia Ioniță, autoarea cărții O mantră pe zi
  Georgiana Emilia Ioniță
  Victor Catalin Vreau să vă mulțumesc și să vă spun că mi-am văzut visul cu ochii. Visul era să-mi văd cărțile la librăria de unde mi-am cumpărat aproape toate cărțile de știință politică pe care le am. Pot să vă mai spun că sunt foarte mulțumit de colaborarea cu dv. și  aș dori, dacă este posibil să continuăm această colaborare, atât pentru promovarea cărților cât și pentru publicarea și distribuirea lor pe plan internațional. Victor Cătălin, autorul cărților Democratia constitutionala in statele membre ale Uniunii Europene  și  Cum sa recunoastem si sa evaluam o democratie
  Victor Catalin
  Nicoleta Ignat - autor Letras

  Atragem ceea ce suntem. Suntem ceea ce visam. Editura Letras, cale intre vis si realitate, m-a convins ca rezonanta este o lege universala, ca oamenii nu se intalnesc intamplator, ca nemanifestul se poate realiza cu ajutorul unor oameni total implicati si dedicati unui scop maret. Multumesc, Tudor! Recomand calduros Editura Letras!

  Nicoleta Ignat, autoarea volumelor Parfum de serafimi – Poezie Reiki și Dincolo de mine sunt eu

  Nicoleta Ignat

  Experienţa mea alături de editura Letras este una foarte plăcută datorită oamenilor deosebiţi care mi-au dat încrederea de a-mi publica prima carte. Dacă nu aş fi întâlnit un mediu atât de primitor probabil că încă aş mai fi stat pe gânduri dacă să dau mai departe lucrările mele sau nu.  Din fericire am luat decizia corectă şi mă bucur de o colaborare minunată care cu siguranţă va fi una pe termen lung. Recomand cu căldură serviciile editurii Letras!

  Grațiela Feraru, autoarea romanului Prin ochii ei

  Grațiela Feraru
  Lidia Ane Marie Alexandrescu - Ganduri de femeie - Editura Letras „Îmi place să citesc printre rânduri, îmi place ca totul să fie succint și clar. Îmi place să înțeleg repede ce mi se prezintă și în puține cuvinte să se exprime mult, așa cum sunt prezentate și în cartea Gândurile unei femei! Iar îndrumarea, înțelegerea și profesionalismul, le-am găsit la Editura Letras, editură care are oameni de excepție. Și, spun ceea ce dânșii sunt în mod sigur: devotați, deschiși și plini de surprize. Mulțumesc, Tudor! Mulțumesc, Editura Letras!” Lidia Ane-Marie Alexandrescu, autoarea cărții Gândurile unei femei
  Lidia Ane-Marie Alexandrescu
  Mira Tanase poza autor

  Sunt lucruri mărunte care îmi plac la nebunie şi pe care le fac ori de câte ori am ocazia. Îmi place să citesc. De fapt, nu-mi place, ador să fac asta. Îmi place să scriu la fel de mult şi cu ajutorul Editurii Letras mi-am îndeplinit un vis care sper  să fie în continuă dezvoltare. Îmi place să stau ore în şir cu căştile în urechi, ascultând muzică, de fapt ascult aproape non-stop. Îmi place să râd pe săturate alături de prietenii mei la glume ştiute doar de noi, dar la care ne amuzăm copios de fiecare dată. Îmi place să plec spre nicăieri şi să descopăr locuri noi şi detalii mici care îmi plac. Îmi place să merg la concertele trupelor preferate, iubesc să fac asta, cu prietenii sau singură, nu conteaza, pur şi simplu ador să fac asta, după fiecare concert mă simt cu bateria încarcată. Îmi plac lucrurile care mă uimesc prin simplitatea lor.

  Îmi  fac timp chiar dacă n-am timp. Îmi creez mereu amintiri. Simt că trăiesc din plin viaţa, sau cel puţin spre asta tind!

  Mira Tănase – autoarea romanului Suflet de hârtie

  Mira Tănase, Your Content Goes Here

  Am crescut în mijlocul cărților, făcându-mi prieteni invizibili între paginile prăfuite… Citind, am căutat idei noi. Scriind, am transmis cititorilor gânduri și trăiri. Mulțumiri Editurii Letras care a dus visul meu mai departe, pentru susținerea şi încurajarea proiectului meu. Rezultatul a fost pe măsură. Mulțumesc, de asemenea, celor care au colaborat pentru apariția cărții în condiții grafice deosebite. Recomand călduros serviciile Editurii Letras!”

  Mihaela Camelia Nicodinescu, autoarea romanului Emoții stinse în cuvinte

  Mihaela Camelia Nicodinescu

  Colaborez cu Letras de mai bine de zece ani. De la primul meu roman, Lenka, apărut în 2010, şi până la ultima carte Legenda Emirului Nogai (2017), am avut cu editorul o colaborare bazată pe incredere reciprocă. Apreciez profesionalismul, responsabilitatea şi implicarea acestuia în publicarea cărţilor mele în condiţii grafice deosebite. La publicarea fiecărei cărţi am primit sugestii şi consiliere în privința redactării, stilizării, designului de copertă, astfel încât cartea să reprezinte pentru cititor un produs cultural de valoare şi să fie achiziţionată din librăriile din ţară. Mai mult decât atât, Letras mi-a asigurat serviciile de tipar, promovarea și distribuţia cărților pe plan național. De câte ori mi s-au cerut referințe despre editură de către prieteni scriitori, am recomandat-o cu inima deschisă. Am convingerea că prin oportunităţile oferite tot mai mulţi autori se vor orienta către LETRAS

  Elena Netcu, autoarea cărților Lenka, Vânzător de amintiri, Povestea unui legionar, Umbrele din Valea Rece, Legenda Emirului Nogai

  Elena Netcu

  Am găsit in echipa Letras un grup de prieteni calzi și deschiși care m-au îndrumat cu implicare și profesionalism spre realizarea proiectului meu de suflet: prima carte cu povesti terapeutice. Pentru proiectele viitoare ii voi alege cu siguranța tot pe ei, ii recomand! 

  Alina Telea, psiholog, autoarea cărții Despre viață – 10 povești terapeutice pentru copii

  Alina Telea, Your Content Goes Here

  Am publicat la Editura LETRAS în 2017-2018 seria de cinci cărți din ciclul—Etapa Conștientizării. Am fost foarte mulțumită de seriozitatea celor implicați, in special în partea de design de copertă si pentru modul de prezentare a cărților. De asemenea, distribuția extinsă pe care o fac cei de la Letras constituie un plus.

  Am întalnit profesioniști în adevăratul sens al cuvântului în cadrul echipei lor.

  Recomand călduros Editura Letras scriitorilor care doresc să lanseze cărți și să devină cunoscuți.

  Amratra , Etapa Conștientizării, Încotro, Direcția, Desprinderea, Acum și Obiectivul