cum publici si cum vinzi un eBook

Ce este un eBook?

eBook, carte electronică, carte online sunt cuvinte care desemnează unul și același lucru: o carte pe care o poți citi pe un calculator, pe un laptop, pe un eReader, pe o tabletă sau pe un telefon, o carte pe care o poți citi online, atunci când ești conectat la internet sau offline, atunci când cartea e deja descărcată în dispozitivul de citire.

Cum publici cel mai ușor un eBook?

Dacă urmezi pașii descriși aici, publicarea primului tău eBook nu ar trebui să dureze mai mult de câteva ore.
Evident, asta înseamnă să ai deja un material gata de publicare.

În cele ce urmează, am descris procesul de publicare în câțiva pași simpli pe care îi poți urma fără dificultăți.

Pachetele de publicare au cel mai bun preț de pe piață și îți oferă atât flexibilitate cât și o posibilitate de a-ți monetiza scrisul în două variante: vânzare și împrumut.  Aici poți citi despre ce înseamnă vânzarea eBook-ului, iar aici găsești informații despre împrumutul eBook-ului.

Publicare eBook – Pași de urmat

 1. Fă-ți cont pe site.
 2. Alege pachetul de publicare eBook care crezi că se potrivește cel mai bine proiectului tau.
 3. Achită pachetul de publicare eBook.
 4. Trimite editurii coperta eBook-ului tău și interiorul cărții în format PDFWord pentru a fi transformat în ePub, insoțite de formularul cu metadatele eBook-ului.
 5. Înainte de a preda materialele verifică-le cu atenție. În cazul în care nu corespund din punct de vedere tehnic, și nu te descurci cu formatările, solicită editurii serviciile corespunzătoare.
 6. După verificarea materialelor, dacă acestea corespund din punct de vedere tehnic, eBook-ul tău va fi publicat și pus în vânzare într-un interval de 24-72 de ore.
 7. Citește pe Blog publicare carte toate informațiile care te vor ajuta să predai corect materialele solicitate.
 8. Descarcă de aici Formularul cu Metadatele eBook-ului și Formatul de paginare eBook.

Te întrebi care este pachetul de publicare potrivit pentru cartea ta? Citește articolul Ce pachet de publicare eBook să aleg.

Publicare eBook – stabilește prețul de vânzare și calculează-ți drepturile de autor

Calculatorul de drepturi de autor pentru vânzarea și/sau împrumutul eBook-ului tău te va ajuta să-ți stabilești prețul de vânzare și pe cel de împrumut și să-ți previzionezi vânzările.

Drepturile de autor la vânzarea eBook-ului sunt de până în 70%. Atunci când eBook-ul tău se vinde direct de pe site-ul Letras sunt de 70%, iar atunci când eBook-ul se vinde din alte librării virtuale naționale sau internaționale drepturile de autor sunt de până în 70%, întrucât se scad rabaturile de distribuție ale vânzătorilor de carte.

Accesează aici  Calculatorul de drepturi de autor vânzare eBook.

Coperta eBook-ului tău

Dacă ai publicat deja o carte în format tipărit, coperta eBook-ului tău poate fi coperta 1 a cărții tipărite.

Altfel, din punct de vedere tehnic, ceea ce ai de predat este o copertă în format .jpg sau .jpeg, RGB, la 300 DPI, clară, fără imagini pixelate sau granulate. Dimensiunea în cm poate fi format A5 (14,85×21 cm) sau13x20 cm sau 14×20 cm.

Raportul înălțime lățime copertă este de 1,5 sau 1,6. Iar dacă faci măsurarea în pixeli, atunci vorbim despre 1600×2400 pixeli.

Publicare eBook – pot să-mi fac singur designul de copertă?

Poți? Dacă poți, fă-o. Să sperăm că ești foarte talentat la design. Dacă nu, apelează la un profesionist.

Nu uita, rolul copertei tale este acela de a atrage atenția și de a vinde eBook-ul. Deși poți să-ți faci și singur coperta, sfatul nostru, mai ales dacă ești la prima experiență editorială, este să apelezi la un specialist. Vezi aici serviciul pentru designul de copertă al unui eBook.

Când vorbim despre copertă nu ne referim doar la alegerea celei mai potrivite imagini cu conținutul cărții tale ci și la lizibilitatea fontului de copertă, la ceea ce transmite, dacă se potrivește publicului țintă căruia te adresezi.

Coperta ta se va afla pe rafturile multor librării virtuale. De aceea e bine să iasă în evidență chiar și când se află lângă zeci sau sute de alte coperte.

Unde pot găsi poze de copertă pentru eBook-ul meu?

Cele mai bune poze de copertă pe care le poți folosi pentru crearea unui eBook le găsești în băncile de imagini, asta dacă nu ai cumpărat deja drepturile de folosire a unei poze. Pentru coperta ta îți recomandăm 123rf. Îți poți alege poza și o poți achiziționa direct de la ei. Fii atent la dimensiunea pozei. Sau, alege-ți poza și o achiziționăm noi pentru tine.

Am nevoie de un  ISBN pentru publicarea unui eBook?

Da, când publici un eBook ai nevoie de un ISBN. Chiar dacă ai o carte tipărită pe care vrei să o publici acum în format eBook, ISBN-ul eBook-ului va fi diferit de cel al cărții tipărite, căci este un alt produs.

Toate pachetele de publicare eBook de la Letras au ISBN, așa că nu trebuie să-ți faci griji.

Am nevoie de o casetă CIP pentru publicarea unui eBook?

E-book-urile nu au casete CIP, așa că pentru publicarea unui eBook nu ai nevoie de o casetă CIP.

Dacă vreau să-mi public eBook-ul în format PDF, ce am de făcut?

Dacă ai formatul PDF al cărții tale și vrei să-l publici ca eBook, ceea ce ai de făcut este să înlocuiești pagina de copyright a ediției tipărite, de obicei a doua pagină din carte (/PDF) cu o nouă pagină de copyright, cea a eBook-ului. Aici vei trece ISBN-ul ediției eBook. Altfel, pe această pagină vei păstra creditele pentru redactori, fotografi, paginatori și cei care au contribuit la realizarea respectivei ediții.

Dacă PDF-ul ediției tale tipărite este din 2009 (să zicem), eBook-ul tău va avea ca an de publicare 2019. Dar poți menționa că ediția tipărită a apărut la Editura X, în anul 2009.

SERVICII PROFESIONALE DE REDACTARE ȘI CORECTURĂ

Servicii profesioniste de redactare și corectură

Serviciul de redactare și corectură îți îmbunătățește manuscrisul la nivel gramatical, ortografic sau stilistic.

Echipa noastră va trece prin manuscris, va pune fiecare virgulă care lipsește, va corecta fiecare cuvânt scris greșit, va oferi concizie exprimării sau va elimina repetițiile supărătoare prin folosirea celor mai potrivite sinonime.

În cele din urmă vei putea înfățișa cititorului o carte de care să fii mândru.

Redactarea și corectura unei cărți nu merge în modificări de substanță, adică rescrierea textului sau crearea unui nou text, acest lucu îl poți face doar tu, în urma observațiilor redactorului.

Vrei să știi dacă manuscrisul tău are nevoie de corectură?
Completează formularul și atașează manuscrisul.
Îți vom răspunde în cel mai scurt timp.

De ce să-ți publici eBook-ul la Letras?

 1. Pentru că e simplu. O copertă și un document Word paginat corect pe care îl poți transforma în PDF sau ePub înseamnă să ai un eBook. O poți face singur sau poți avea parte de sprijinul echipei noastre de profesioniști.
 2. Pachetele de publicare eBook sunt flexibile și adaptate necesităților tale. ISBN-ul e inclus, deși poți veni cu propriul ISBN.
 3. Ai parte de o distribuție națională și internațională bine pusă la punct. Vânzarea directă de pe site-ul Letras îți asigură încasări de până la 70% din orice exemplar vândut. Mergi la calculator și calculează-ți drepturile de autor. Mai mult, Letras este singura editură care îți oferă posibilitatea nu doar de a-ți vinde eBook-ul ci și de a-l împrumuta. Citește despre monetizarea prin împrumut.
 4. Promovare. Letras îți pune la dispoziție pachete flexibile de promovare. Cu ajutorul promovării obții două lucruri: notorietate și vânzări: cititorii află despre cartea ta și apoi o cumpără. Vezi serviciile de promovare carte tipărită și eBook.
 5. eBook-ul tău este protejat împotriva piratării prin tehnologia DRM (Digital Right Management – de la Adobe) – cea mai utilizată și sigură tehnologie de protecție a documentelor electronice, utilizată în toată lumea de autori și editori.
 6. Poți alege oricând să publici și ediția tipărită a cărții, optând pentru un pachet de publicare carte tipărită.
 7. Spre deosebire de o carte tipărită, pentru care trebuie să ai mereu un stoc, eBook-ul presupune un singur cost de publicare / producție – cel inițial. Cartea ta se poate citi de pe o mulțime de dispozitive de citire, se descarcă numai după ce este plătită cu cardul, iar cititorii tăi au acces la carte printr-un singur click.
 8. Crezi că ai nevoie de un redactor de carte care să îți facă textul mai curat sau să-ți stilizeze textul sau de un corector care înlăture micile neajunsuri ale manuscrisului tău? Atunci ai nimerit în locul potrivit.
 9. Contractul de publicare. Letras îți oferă un contract de publicare flexibil. Durata lui este de un an și acesta se reînnoiește automat, dacă autorul nu dorește altfel. Poți semna contractul pe persoană fizică, pe PFA sau pe firmă.
 10. Secțiunea de Blog de publicare carte Letras îți oferă toate informațiile de care ai nevoie pentru a lua cele mai bune decizii de publicare și de a-ți pregăti cartea pentru publicare.
 11. Ce poți publica la Letras? Poezie, proză, roman, teatru, carte practică, carte de business, carte de sănătate, cărți pentru copii, documentații, cărți tehnice, lucrări științifice, cărți de psihologie, filosofie, istorie, cărți didactice, albume, culegeri, dicționare. Poți sa-ți transformi în eBook-uri cărțile tipărite în timp la alte edituri și să faci din ele o sursă constantă de venit.
 12. Ai întrebări? Scrie-ne pe edituraletras@piațadecarte.com.ro, trimite-ne manuscrisul, cere o opinie avizată, un sfat. Îți vom răspunde la toate întrebările. Nu uita să te semnezi și să îți lași numărul de telefon pentru clarificări. Îți vom scrie sau te vom contacta în cel mai scurt timp.

Ce spun autorii Letras despre noi?

Testimoniale

Mira Tanase poza autor

Sunt lucruri mărunte care îmi plac la nebunie şi pe care le fac ori de câte ori am ocazia. Îmi place să citesc. De fapt, nu-mi place, ador să fac asta. Îmi place să scriu la fel de mult şi cu ajutorul Editurii Letras mi-am îndeplinit un vis care sper  să fie în continuă dezvoltare. Îmi place să stau ore în şir cu căştile în urechi, ascultând muzică, de fapt ascult aproape non-stop. Îmi place să râd pe săturate alături de prietenii mei la glume ştiute doar de noi, dar la care ne amuzăm copios de fiecare dată. Îmi place să plec spre nicăieri şi să descopăr locuri noi şi detalii mici care îmi plac. Îmi place să merg la concertele trupelor preferate, iubesc să fac asta, cu prietenii sau singură, nu conteaza, pur şi simplu ador să fac asta, după fiecare concert mă simt cu bateria încarcată. Îmi plac lucrurile care mă uimesc prin simplitatea lor.

Îmi  fac timp chiar dacă n-am timp. Îmi creez mereu amintiri. Simt că trăiesc din plin viaţa, sau cel puţin spre asta tind!

Mira Tănase – autoarea romanului Suflet de hârtie

Mira Tănase, Your Content Goes Here

Experienţa mea alături de editura Letras este una foarte plăcută datorită oamenilor deosebiţi care mi-au dat încrederea de a-mi publica prima carte. Dacă nu aş fi întâlnit un mediu atât de primitor probabil că încă aş mai fi stat pe gânduri dacă să dau mai departe lucrările mele sau nu.  Din fericire am luat decizia corectă şi mă bucur de o colaborare minunată care cu siguranţă va fi una pe termen lung. Recomand cu căldură serviciile editurii Letras!

Grațiela Feraru, autoarea romanului Prin ochii ei

Grațiela Feraru

Am crescut în mijlocul cărților, făcându-mi prieteni invizibili între paginile prăfuite…
Citind, am căutat idei noi. Scriind, am transmis cititorilor gânduri și trăiri.
Mulțumiri Editurii Letras care a dus visul meu mai departe,
pentru susținerea şi încurajarea proiectului meu. Rezultatul a fost pe măsură.
Mulțumesc, de asemenea, celor care au colaborat pentru apariția cărții în condiții grafice deosebite.
Recomand călduros serviciile Editurii Letras!”

Mihaela Camelia Nicodinescu, autoarea romanului Emoții stinse în cuvinte

Mihaela Camelia Nicodinescu

Colaborez cu Letras de mai bine de zece ani.
De la primul meu roman, Lenka, apărut în 2010, şi până la ultima carte Legenda Emirului Nogai (2017), am avut cu editorul o colaborare bazată pe incredere reciprocă.
Apreciez profesionalismul, responsabilitatea şi implicarea acestuia în publicarea cărţilor mele în condiţii grafice deosebite. La publicarea fiecărei cărţi am primit sugestii şi consiliere în privința redactării, stilizării, designului de copertă, astfel încât cartea să reprezinte pentru cititor un produs cultural de valoare şi să fie achiziţionată din librăriile din ţară.
Mai mult decât atât, Letras mi-a asigurat serviciile de tipar, promovarea și distribuţia cărților pe plan național.
De câte ori mi s-au cerut referințe despre editură de către prieteni scriitori, am recomandat-o cu inima deschisă. Am convingerea că prin oportunităţile oferite tot mai mulţi autori se vor orienta către LETRAS

Elena Netcu, autoarea cărților Lenka, Vânzător de amintiri, Povestea unui legionar, Umbrele din Valea Rece, Legenda Emirului Nogai

Elena Netcu

Am publicat la Editura LETRAS în 2017-2018 seria de cinci cărți din ciclul—Etapa Conștientizării. Am fost foarte mulțumită de seriozitatea celor implicați, in special în partea de design de copertă si pentru modul de prezentare a cărților.
De asemenea, distribuția extinsă pe care o fac cei de la Letras constituie un plus.

Am întalnit profesioniști în adevăratul sens al cuvântului în cadrul echipei lor.

Recomand călduros Editura Letras scriitorilor care doresc să lanseze cărți și să devină cunoscuți.

Amratra , Etapa Conștientizării, Încotro, Direcția, Desprinderea, Acum și Obiectivul