Corectează pas cu pas cele mai frecvente erori de tehnoredactare din manuscrisul tău
După ce ai muncit mult la o carte și ai pus-o frumos în pagină, singurul lucru pe care îl dorești este să o vezi publicată.
Dar dacă dorești să faci o economie consistentă pentru partea de paginare, verfică cu atenție cum ți-ai predat cartea paginată.
Am listat aici cele mai frecvente erori de tehnoredactare în urma primirii manuscriselor autorilor.
Verifică-ți manuscrisul și spune-ne câte rori ai găsit în paginarea ta, dacă ai reușit să le elimini și în ce măsură te-a ajutat acest tutorial.
Deci, deschide-ți cartea în word, așa cum arată ea acum, și verifică fiecare aspect sesizat.
Apoi poți corecta fiecare eroare.
Deschide documentul paginat și activează instrumentul arată/ascunde (Show/Hide Tool)
Acest instrument îți va arăta toate preformatările din document, astfel că vei putea corecta tot ce nu a fost paginat corect în document. După activarea lui, vei vedea ce se întâmplă în spatele unei pagini de text.
Capetele de rând și rândurile libere
Prezența iconului (Arată/Ascunde) o vei sesiza, în primul rând la capetele de rând sau la rândurile libere.

capete de rând și rânduri libere
Capetele de rând sunt corecte. Paragrafele au fost create aici prin apăsarea tastei Enter.
Rândurile libere au fost create tot prin apăsarea tastei Enter.
Autorii simt nevoia de a spația textul prin lăsarea unui spațiu alb mai mare, dar aceasta nu este tocmai cea mai bună variantă de spațiere. În timpul paginării cărții această practică a creării spațiilor albe poate da peste cap întreaga paginare.
Char dacă la o carte pe care intenționezi să o publici această tehnică de spațiere poate să funcționeze, la formatarea unui eBook trebuie să o eviți.
Atunci când paginezi un eBook, crearea de spații albe în acest fel este o practică total greșită, căci va genera erori în eBook, de cele mai multe ori pagini complet albe.
Sfârșitul de capitol creat prin inserarea de spații albe cu tasta Enter
E o practică frecventă ca la finalizarea unui capitol autorii să treacă la următorul capitol apăsând de multe ori tasta enter.
Trecerea arată în acest fel:
Sfârșitul de capitol creat corect cu Page Break
Eliminarea erorii de mai sus se poate face prin ștergerea rândurilor libere și inserarea Sfârșitului de pagină sau Page Break la sfârșitul capitolului. Noua formatare va arăta astfel.
Care este avantajul folosirii corecte a acestei formatări? Indiferent de câte modificări ulterioare vei face într-un anumit capitol, adăugare sau ștergere de text, adăugare de imagini, tabele sau grafice, textul tău se va deplasa doar în interiorul capitolului, fără a-ți afecta paginarea celorlalte capitole.
Tasta TAB

Crearea de alineate sau paragrafe cu tasta Tab
Autorii îndrăgesc mult tasta Tab, iar unii o folosesc cu generozitate pe sute de pagini, fără să obosească. Dacă această tastă le-ar lipsi de pe tastatură, probabil că nu ar putea să scrie un singur dialog. În tehnoredacatare cineva va trebui să o scoată din întregul manuscris.
Iată cum arată formatarea după ce s-a folosit tasta Tab.
Formatare corectă a alineatelor se va face din setările de paragraf ale textului. Dacă ai folosit Tab la crearea paragrafelor, poți începe să-l elimini din întregul manuscris.
Centrarea unui Titlu cu tasta Tab
Cum ți-am zis, unii autori nu pot trăi fără această tastă și rezolvă orice cu ea, inclusiv centrarea titlurilor.
Centrarea titlurilor se stabilește odată cu setarea stilurilor de titlu și subtitlu. Se face ușor, o poți face și tu, citind în continuare acest tutorial.
(Tutorial în lucru. Vom reveni cu informații suplimentare)
Comenteaza
You must be logged in to post a comment.