Cum public un eBook
Dacă urmezi pașii descriși aici, publicarea primului tău eBook nu ar trebui să dureze mult.
Evident, asta înseamnă să ai deja un material gata de publicare, corectat, să predai coperta și interiorul cărții.
În cele ce urmează, am descris procesul de publicare în câțiva pași simpli pe care îi poți urma fără dificultăți.
Publicarea unui eBook îți oferă atât flexibilitate cât și posibilitatea de a-ți monetiza scrisul în două variante: vânzare și împrumut. Aici poți citi despre ce înseamnă vânzarea eBook-ului, iar aici găsești informații despre împrumutul eBook-ului.
Pași de urmat pentru publicarea cărții în format eBook
-
- Accesează pagina Începe publicarea eBook-ului tău
- Pregătește în prealabil coperta eBook-ului și interiorul cărții .
După verificarea materialelor (interior și copertă) eBook-ul tău va fi publicat și pus în vânzare. Publicarea poate dura 24-72 de ore sau mai mult, în funcție de volumul de încărcare a editurii și mai ales de corectitudinea materialelor trimise. - Citește pe Blog publicare carte toate informațiile care te vor ajuta să predai corect materialele solicitate.
Dacă ai nevoie de informații suplimentare, scrie-ne pe contact@letras.ro Pentru a-ți face o ofertă de publicare, ne ajută să ne trimiți materialul pentru publicare, în format Word.doc
Stabilește prețul de vânzare a eBook-ului și calculează-ți drepturile de autor
Calculatorul de drepturi de autor te va ajuta să-ți stabilești prețul de vânzare și să-ți previzionezi vânzările.
Drepturile de autor la vânzarea eBook-ului sunt de până în 70%. Atunci când eBook-ul tău se vinde direct de pe site-ul Letras sunt de 70%, iar atunci când eBook-ul se vinde din alte librării virtuale naționale sau internaționale drepturile de autor sunt de până în 70%, întrucât se scad rabaturile de distribuție ale vânzătorilor de carte. Calcularea dreptului de autor se face întotdeauna după eliminarea TVA-ului de 19% și a costului de descărcare.
Accesează aici Calculatorul de drepturi de autor vânzare eBook.
Coperta eBook-ului tău
Dacă ai publicat deja o carte în format tipărit, coperta eBook-ului tău poate fi coperta 1 a cărții tipărite.
Altfel, din punct de vedere tehnic, ceea ce ai de predat este o copertă în format .jpg sau .jpeg, RGB, la 300 DPI, clară, fără imagini pixelate sau granulate. Dimensiunea în cm poate fi format A5 (14,85×21 cm) sau13x20 cm sau 14×20 cm.
Raportul înălțime lățime copertă este de 1,5 sau 1,6. Iar dacă faci măsurarea în pixeli, atunci vorbim despre 1600×2400 pixeli.
Publicare eBook – pot să-mi fac singur designul de copertă?
Poți? Dacă poți, fă-o. Să sperăm că ești foarte talentat la design. Aici poți găsi informații detaliate despre cum se predă coperta pentru publicarea eBook-ului.
Nu uita, rolul copertei tale este acela de a atrage atenția și de a vinde eBook-ul. Deși poți să-ți faci și singur coperta, sfatul nostru, mai ales dacă ești la prima experiență editorială, este să apelezi la un specialist. Vezi aici serviciul pentru designul de copertă al unui eBook.
Când vorbim despre copertă nu ne referim doar la alegerea celei mai potrivite imagini cu conținutul cărții tale, ci și la lizibilitatea fontului de copertă, la ceea ce transmite, dacă se potrivește publicului țintă căruia te adresezi.
Coperta ta se va afla pe rafturile multor librării virtuale. De aceea e bine să iasă în evidență chiar și când se află lângă zeci sau sute de alte coperte.
Unde pot găsi poze de copertă pentru eBook-ul meu?
Cele mai bune poze de copertă pe care le poți folosi pentru crearea unui eBook le găsești în băncile de imagini, asta dacă nu ai cumpărat deja drepturile de folosire a unei poze. Pentru coperta ta îți recomandăm 123rf. Îți poți alege poza și o poți achiziționa direct de la ei. Fii atent la dimensiunea pozei. Sau, alege-ți poza și o achiziționăm noi pentru tine.
Am nevoie de un ISBN pentru publicarea unui eBook?
Da, când publici un eBook ai nevoie de un ISBN. Chiar dacă ai o carte tipărită pe care vrei să o publici acum în format eBook, ISBN-ul eBook-ului va fi diferit de cel al cărții tipărite, căci este un alt produs. Când publici la Letras, eBook-ul tău va primi un ISBN Letras.
Am nevoie de o casetă CIP pentru publicarea unui eBook?
E-book-urile nu au casete CIP, așa că pentru publicarea unui eBook nu ai nevoie de o casetă CIP.
Dacă vreau să-mi public eBook-ul în format PDF, ce am de făcut?
Dacă ai formatul PDF al cărții tale și vrei să-l publici ca eBook, ceea ce ai de făcut este să înlocuiești pagina de copyright a ediției tipărite, de obicei a doua pagină din carte (/PDF) cu o nouă pagină de copyright, cea a eBook-ului. Aici vei trece ISBN-ul ediției eBook. Altfel, pe această pagină vei păstra creditele pentru redactori, fotografi, paginatori și cei care au contribuit la realizarea respectivei ediții.
Dacă PDF-ul ediției tale tipărite este din 2009 (să zicem), eBook-ul tău va avea ca an de publicare 2021. Dar poți menționa că ediția tipărită a apărut la Editura X, în anul 2009.
Servicii profesioniste de redactare și corectură
Serviciul de redactare și corectură îți îmbunătățește manuscrisul la nivel gramatical, ortografic sau stilistic.
Echipa noastră va trece prin manuscris, va pune fiecare virgulă care lipsește, va corecta fiecare cuvânt scris greșit, va oferi concizie exprimării sau va elimina repetițiile supărătoare prin folosirea celor mai potrivite sinonime.
În cele din urmă vei putea înfățișa cititorului o carte de care să fii mândru.
Redactarea și corectura unei cărți nu merge în modificări de substanță, adică rescrierea textului sau crearea unui nou text, acest lucu îl poți face doar tu, în urma observațiilor redactorului.