Vreau să public o carte

Foarte bine. Te afli în locul potrivit. Atât din punctul de vedere al informației la care ai acces, cât și al opțiunilor pe care ți le oferim.
Dacă ai cartea gata, poți începe chiar în acest moment, dacă nu, ți-ar fi util să citești articolele de pe acest blog.

Vreau să public o carte cu ISBN

Este bine să știi că o rice carte pe care o publici are nevoie de ISBN. Dacă este o carte tipărită ai nevoie de ISBN, iar dacă e un eBook, ai nevoie de un alt ISBN. În fapt, ISBN-ul (International Standard Book Number) este pentru carte ceea ce CNP-ul este pentru o persoană.

ISBN-ul identifică orice carte tipărită în această lume. Dar nu ar trebui să-ți bați capul foarte mult, cartea pe care o vei publica va avea un ISBN. Dacă e ceva de reținut, atunci trebuie să știi că nu poți folosi același ISBN pentru etiția tipărită și pentru ediția electronică, adică pentru eBook, chiar dacă au același conținut.

Vreau să public o carte. E mai bine să public ediție tipărită sau eBook?

Este bine să publici atât ediția tipărită, cât și eBook-ul. De ce?

Unii cititori preferă o carte tipărită, iar alții preferă o ediție electronică, adică un eBook. Care e diferența?
Deși am explicat-o și în alte articole de pe blog și din site, motivul este că trebuie să oferi potențialului cititor posibilitatea de a alege între cele două. Dacă publici un volum de poezie, este posibil ca potențialii cititori să-și dorească o ediție tipărită. Dar dacă publici un roman cu multe pagini, s-ar putea ca varianta eBook să fie preferată atât de cititor cât și de tine, în calitate de autor.

Avantajul eBook-ului e că are un singur cost de producție, cel inițial, în timp ce o carte tipărită implică costuri de producție la orice retipărire.

Vreau să găsesc o editură care să îmi publice gratuit o ediție tipărită

Pentru a clarifica lucrurile, nu există edituri care publică gratuit. Editurile pot investi în publicarea unei cărți. Poate fi chiar cartea ta.

Dar asta nu înseamnă că e gratuit. Înseamnă doar că editura respectivă crede că poate vinde cartea ta în profit, investește în ea, o vinde, iar în urma vânzării va face un profit. Ție îți va plăti drepturi de autor. Cuantumul lor va fi de 7, 8 sau 10% (impozabili) din prețul de vânzare a cărții.

Dacă îți convine această variantă, asigură-te că ai o carte impecabilă, cu potențial de vânzare la public, și pornește în căutarea acelei edituri care să investească în cartea ta.

Dacă vrei, în schimb, să câștigi drepturi de autor de până la 70%, atunci va trebui să investești în cartea ta, să o publici pe cheltuiala ta și să îți asumi publicarea, profitul sau pierderea.

Ești pregătit? Alege un pachet de publicare cu ediție tipărită și eBook, cu tiraj minim, pentru o carte de poezie sau de proză.