Listă de verificat – înainte de a-ți preda manuscrisul spre publicare

Ți-ai finalizat manuscrisul și crezi că e gata. Înainte de a ni-l trimite, verifică această listă.

S-ar putea să mai găsești câteva lucruri de îmbunătățit.

1. Dialogurile

Ai un roman în care folosești dialogul? Asigură-te că ai folosit linii de dialog, și nu cratime. Linia de dialog este mai lungă decât cratima. Pentru a insera în text o linie de dialog, atunci când lucrezi în word, vei selecta Insert / Symbols /( —) (Em Dash)

Linia de dialog (—)

Cratima (-)

Exemplu: 

-Ioane, vino aici! (Greșit, s-a folosit o cratimă)

—Ioane, vino aici! (Corect, s-a folosit linia de dialog)

2. Semnele de punctuație
Punctul (.) Semnul exclamării (!) Semnul întrebării (?)

Nu de puține ori autorii obișnuiesc să lase spațiu între ultimul cuvânt dintr-un enunț și semnul de punctuație care îi urmează. Semnul de punctuație trebuie să fie lipt de ultimul cuvânt al enunțului.
Remedierea acestui tip de greșeală într-un manuscris ia mult timp, așadar, mare atenție.

Ana are mere . (greșit)

Ana are mere. (corect)

Vii ? (greșit)

Vii? (corect)

Pleacă ! (greșit)

Pleacă! (corect)

3. Eliminarea spațiilor duble dintre cuvinte

Dacă  citești cu atenție  această propoziție  vei descoperi că spațiile dintre  cuvinte sunt inegale.

Asta pentru că, dintr-o eroare, s-a apăsat de două ori tasta de spațiere. Folosind unealta Arată/Ascunde (Show/Hide) sau Ciocănelul, cum i se mai spune, vei descoperi în documentul tău aceste spații duble, semnalate de cele două puncte dintre cuvinte. În acest fel vei putea șterge un spațiu și vei remedia neajunsul.

4. Titlurile și subtitlurile

Titlurile și subtitlurile se stabilesc din stiluri. Unii autori obișnuiesc să selecteze un titlu și să mărească sau să micșoreze dimensiunea fontului. Această practică este păguboasă din mai multe motive. Dacă ai o carte de 300 de pagini sau un volum de poeme și ai făcut astfel titlurile și subtitlurile va trebui să treci prin tot manuscrisul și să stabilești pentru fiecare astfel de situație Headinguri de grad 1 (titlul de capitol), de grad 2 (subtitlul de capitol) șamd.

Un alt dezavantaj de a lucra în acest fel este că manuscrisul tău nu va avea un sistem de navigare (la eBook) sau nu vei reuși să faci un cuprins la ediția tipărită.

 

Publicare carte. Tipar carte. Distribuție carte.

Misiunea Letras este de a-i consilia pe autori și de a-i ajuta să facă cele mai bune alegeri în materie de publicare carte, tipar, distribuție și promovare.

Pentru mai multe sfaturi, citește și cartea Cum să faci un eBook și să-l vinzi în profit: Ghidul veniturilor pasive din scris